De geboortekwestie van de schilder van het beroemde retabel Het Lam Gods, vooral bekend van het gestolen paneel De Rechtvaardige Rechters, is al vele jaren een twistappel tussen Arendonk en Maaseik.

Ook de vrije encyclopedie Wikipedia brengt geen uitsluitsel. Op de website van Wikipedia staat weliswaar dat Van Eyck geboren is in Maaseik, maar met een vraagteken erbij. 'De familienaam Van Eyck zou verwijzen naar de Belgische stad Maaseik', schrijft Wikipedia. 'Algemeen wordt aangenomen dat deze stad inderdaad de geboorteplaats is geweest van de broers Jan en Hubert Van Eyck. Enkele geschriften uit de zestiende eeuw, dus ruim een eeuw na Van Eycks dood, bevestigen deze veronderstelling.'

In Arendonk hebben ze een ander idee. 'Wij beschikken over duidelijke aanwijzingen dat Jan Van Eyck wel degelijk afkomstig is van Arendonk', zegt Renť Claessen van de lokale heemkundekring. 'Wij stootten op een aantal officiŽle aktes uit de vijftiende eeuw waarin de namen van de molenaarsfamilie Van Eyck staan opgetekend, onder wie die van schilder Jan Van Eyck. Deze aktes staven zijn verbondenheid met Arendonk.'

Standbeeld

Op de Grote Markt in Maaseik staat al vele jaren een groot standbeeld van de gebroeders Van Eyck. Vanaf vrijdag duikt de 'vader van de Vlaamse Primitieven' ook prominent op in het dorpscentrum van Arendonk: tegen de gevel van het 'Witte Huis van Arendonk', op de hoek van de Vrijheid en park Deroissart, wordt een tien meter groot zelfportret van Jan Van Eyck opgehangen.

Het nieuwe kunstwerk is gemaakt door Frans Aurik, student aan de gemeentelijkeAcademie voor Schone Kunsten, naar aanleiding van het 800-jarig bestaan van Arendonk. Het gaat om een artistieke compositie van schilder Jan Van Eyck, met daarrond enkele typische thema's uit de geschiedenis van Arendonk, waaronder de Torenmansmolen, de arend, een valkenier, een teljorenlekker en de vrijheidsverklaring van 1212.


Een discussieforum over het Arnolfinischilderij en Jan van Eyck